Основни грешки допускани при монтаж на газов инжекцион.

ГРЕШКИ ДОПУСКАНИ ПРИ МОНТАЖА НА ГАЗОВ ИНЖЕКЦИОН НА АВТОМОБИЛИ С МОЩНОСТ НАД 150 КОНСКИ СИЛИ.

Реших да напиша тази препоръка с цел да помогна за отстраняване на някои много често допускани грешки при монтажите на газов инжекцион у нас.

Написаното се отнася предимно за автомобили с мощност над 150 конски сили и двигатели с принудително пълнене (турбо) или (компресор).

  1. Неподходящ мултиклапан (сонда, нивомер).
  2. Неподходящи тръби.
  3. Неподходящи газови клапани.
  4. Неподходящи инжектори.

Повечето колеги слагат най-евтините турски сонди с марки "MIMGAS" , "FERONI" и други подобни. Тези сонди са с отвор на газовия клапан 2,5-2,7 милиметра. Този диаметър не може да осигури необходимият дебит на газ при максимално натоварване на мощните двигатели! Друг недостатък на тези сонди е техния инертен клапан, който се задейства много по-рано от необходимото или дефектира често, което пак води до недостиг на газ към изпарителя.

За двигатели с мощност над 150 конски сили, отвора на газовите клапани този на мултиклапана (сондата) и този на изпарителя трябва да бъде 5 милиметра. Примерни сонда и клапан с тези параметри са показани на снимките долу:

OMB HP

alfea-bfc

Друга често срещана грешка е монтаж на 6 милиметрови тръби за захранване с газ. Вътрешният диаметър на тръбата е 3,7 милиметра, което обезсмисля 5 милиметровият отвор на мултиклапана(сондата). Когато монтажа е с термопластични тръби FARO-COMPACT, щуцерите им(6mm) са с 3 до 3,5 милиметрови отвори. От там също се ограничава дебита на газ! Грешка може да бъде допусната и с монтаж на 8 милиметра FARO-COMPACT ТРЪБА, при нея отвора на щуцера е 3,9 милиметра. Най добрият вариант е стандартна медна тръба 8 милиметрова с вътрешен отвор 5,5 милиметра или термопластична тръба FARO-STANDART 8-милиметрова с вътрешен размер на щуцера 5 милиметра. Трябва задължително да се обърне внимание на всички щуцери, връзки и клапани да бъдат с вътрешен диаметър не по-малък от 4,5 - 5 милиметра, за да се осигури необходимия дебит на газ към мощния изпарител.

Друг проблем при сондите MIMGAS и FERONI е техния инертен клапан, който сработва при рязко подаване на газ и ограничава дебита на газ към изпарителя. Често се наблюдава следният ефект: След около година употреба инертният клапан сработва ненужно (дефектира) и ограничава дебита на газ. Доста колеги предвидливо го демонтират, което разрешава проблема с ограничаването, но опасността от пожар при катастрофа и скъсване на тръбата е значително по-голяма! За да си спестите много главоболия, просто използвайте усилени сонди и клапани от реномирани производители. Под усилена сонда и клапан се има предвид да са с 5 милиметрови отвори на клапаните.

Когато един мощен двигател се натовари и горивната смес се обедни в този режим, поради горе описаните фактори може да се повредят клапаните и техните легла. Усеща се чувствителна загуба на мощност, ненормална работа на автоматичните скоростни кутии, светване на чек индикатора и т.н.

Друга грешка е използване на неподходящи инжектори за турбо и компресорни двигатели. Всички сме запознати с рейките тип IG1. Повечето такива рейки са с меки пружинки и отварят клапаните при силно надуване на турбината или компресора. Видео с тест за налягане на подобна газова рейка можете да видите на линка отдолу.

Специфични инструменти използвани при монтажа на газов инжекцион.

Тест на газови инжектори тип IG1.

БГ-диагностика София


 

Газов инжекцион примерни монтажи.

Газов инжекцион на OPEL, RENAULT, HYUNDAI, HONDA, FIAT, AUDI, BMW, MERCEDES, MAZDA, VOLVO, SAAB, VW,RENAULT MEGANE, RENAULT LAGUNA, HYUNDAI MATRIX, MAZDAГазов инжекцион на OPEL, RENAULT, HYUNDAI, HONDA, FIAT, AUDI, BMW, MERCEDES, MAZDA, VOLVO, SAAB, VW,RENAULT MEGANE, RENAULT LAGUNA, HYUNDAI MATRIX, MAZDA
Нагоре