Шумни повдигачи, пулове, клапани

Шум и тракане на хидравличните регулатори на топлинната хлабина (повдигачи, пулове) при автомобилните клапани.

Реших да напиша няколко реда по този казус, за да знаят автомобилистите на какво се дължи и как се отстранява този неприятен проблем. За да разберем по-добре на какво се дължи този неприятен тракащ шум на клапаните е добре да разгледаме разрезната схема на едно такова хидравлично устройство и да се уведомим, как точно функционира.

povdigach

 

povdigach2

Както е видно на схемата, маслото постъпва през отвора и запълва тялото на компенсатора, който по-надолу ще наричаме повдигач. Под действието на налягането осигурено от маслената помпа, малката вътрешна пружинка се свива, съчменият клапан се отваря и навлиза двигателно масло в камерата за високо налягане и буталцето се придвижва надолу и подпира клапана, като по този начин обира температурната хлабина на клапана. При натиск на клапана съчмата затваря отвора и маслото не може да се върне обратно. Няма да задълбаваме повече в принципа на работа на повдигача и ще наблегнем на диагностицираето на неговата функционалност.

Има няколко вида неизправности, които могат да възникнат с повдигачите и по-надолу ще ги разгледаме по-детайлно:

НЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ПОВРЕДЯТ ВСИЧКИ ПОВДИГАЧИ ЕДНОВРЕМЕННО!

1. При запалване на студен двигател 1 или два повдигача изтракват за малко и след около 10, 20 секунди утихват и повече не тракат - дължи се на замърсени с нагар повдигачи или дефектирало съчмено клапанче. Ако повдигача е отваряем може да се почисти добре, ако това не реши проблема дефектните се заменят с нови.

2. При запалване но не веднага а след около 3 до 5 секунди всички повдигачи започват да тракат по следният начин: При повишаване на оборотите до към 2-3000 шума отслабва но при отнемане на педала и преминаване към празен ход шума е доста по-силен. Утихват след около 15 мин. работа на двигателя при 2-3000 оборота. Това е един от най-неприятните дефекти и се дължи на дизайна на самите повдигачи и мазителната система. Като цяло не е вредно за двигателя и може да се кара така, дразнещо е само потракването докато загрее двигателя. Сигурно се питате на какво се дължи?

Дължи се на попадане на въздух в камерата за високо налягане на повдигача, така нареченото аериране на маслото. Ефекта на аериране на маслото е много сложен и няма да го описваме подробно тук. Трябва да се знае, че чукането започва при износване на двигателя и мазилната му система и може да се появаи още при 35-40 000 км пробег или по-късно, което зависи от качеството на маслото и режима на експлоатация на двигателя. Като цяло проблема е с дизайна на повдигачите и мазителната система и поради тази причина бяха обявени 3-4 патента за премахване на този ефект преди 3-4 години. По-новите модели двигатели нямат тази болест. Ремонта е сложен и скъп и изисква подмяна на главата, повдигачите и маслената помпа (няма гаранция, че няма да се появи пак след известно време.

3. Един или два повдигача чукат и при загрят двигател - причина задръстени или износени повдигачи. Ако са отваряеми се почистват, ако не помогне се заменят с нови.

4. Всички повдигачи чукат при повишаване на оборотите - причина ниско или високо ниво на маслото, неподходящ маслен филтър или ниско налягане на маслото.

5. Как да разберем, кой е дефектният повдигач? При натиск с ръка в посока отваряне или свиване на повдигача не би трябвало да можете да го помръднете. Ако се свива или разпъва чрез услието на ръцете ви, значи е или замърсен или клапанчето е износено и трябва да го замените с нов.

Дано съм помогнал на някой, бъдете здрави!

 

Газов инжекцион примерни монтажи.

Газов инжекцион на OPEL, RENAULT, HYUNDAI, HONDA, FIAT, AUDI, BMW, MERCEDES, MAZDA, VOLVO, SAAB, VW,RENAULT MEGANE, RENAULT LAGUNA, HYUNDAI MATRIX, MAZDAГазов инжекцион на OPEL, RENAULT, HYUNDAI, HONDA, FIAT, AUDI, BMW, MERCEDES, MAZDA, VOLVO, SAAB, VW,RENAULT MEGANE, RENAULT LAGUNA, HYUNDAI MATRIX, MAZDA
Нагоре