Ефективен соларен панел-бойлер направи си сам

Комбиниран соларен панел-бойлер.

Описаната соларна система предсттавлява спирала с дължина 100 метра и обем 62 литра, навита от водопроводна тръба тип PE 100 PN 10 с диаметър 32мм. и нагреваема площ 3,5 квадратни метра , малко полипропиленови тръби, кранове, помпа и компютърен контролер. Цената на всички компоненти: Спиралата, конструкцията, тръбите, крановете, контролера и помпата, която е втора употреба е около 390 лева. Използва се наличен 80 литров обикновен бойлер за съхраняване на топлата вода от панела-бойлер. Конструкцията е направена от ОСБ шперплат и дърво. Панела-бойлер трябва да е покрит с прозрачен найлон или плексиглас за да се избегне охлаждане при ветровито и дъждовно време. На снимките е без найлона за да се види конструкцията. Найлона също така създава парников ефект и спомага водата да се загрява до по-висока температура.

Системата работи по следния начин:

При температурен хистерезис (положителна разлика в температурите на бойлера и панела) по ваше желание (настройва се) например 5 градуса се включва помпата и превърта загрятата вода от панела към бойлера за съхранение, а тази от бойлера в панела за дозагряване. Този процес продължава през целия ден. Електрическия бойлер се включва от таймер към 18-19 часа вечерно време и дозагрява водата до 60 градуса ако е било облачно времето и не е достигната желаната температура на водата. По този начин в края на деня имате винаги напълно загрял бойлер и соларно нагрята вода 62 литра.

ПРЕДИМСТВА ПРЕД КОНВЕНЦИОНАЛНИТЕ СЛЪНЧЕВИ КОЛЕКТОРИ:

 1. По-ниска цена.
 2. Наличието на допълнителни 62 литра вода (втори бойлер).
 3. Много бързо загряване на голям обем вода поради голямата площ (За 60 минути и начална температура на водата 12 градуса при пряка слънчева светлина се достигат  41 градуса загряване, измерено с живачен термометър). Максимална достигана температура 65 градуса, при огряване на панела от 10 часа сутринта до 4.30 след обяд.
 4. Няма нужда от закупуване на скъп бойлер със вградена серпентина.
 5. Масово достъпни части налични винаги и веднага.
 6. Свързване на пералната и миялната машина към топлата вода без да се притеснявате че няма да има вода за къпане. Прави се в края на деня, когато имате вече загрят и външния и вътрешния бойлер. Понеже външния така или иначе ще изстине през нощта с неговата вода може да се мие и пере привечер след работа. Нагревателите на пералната и миялната машина не се включват или се включват за много кратко и това ви спестява огромно количество електричество.
 7. Лесен за изпълнение в домашни условия.

НЕДОСТАТЪЦИ:

 1. ПРИ ТЕМПЕРАТУРИ ПОД 0 ГРАДУСА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗТОЧВА ЗИМНО ВРЕМЕ ЗА ДА НЕ ЗАМРЪЗНЕ.
 2. През нощта водата в соларния бойлер панел изстива. (трябва да се използва привечер за да не я губите)
 3. Изисква по-голяма площ за монтаж 4 квадратни метра.
 4. Трябва да си направите всичко сами.
 5. Няма заводска гаранция (Трябва сами да си го обслужвате)

Слънчев панел-бойлер без найлона.

Монтиран панел-бойлер

DSC07138

DSC07137

DSC07140

Ако имате някакви въпроси или се нуждаете от съдействие при изграждането на тази соларна система свържете се с мен.

 

Газов инжекцион примерни монтажи.

Газов инжекцион на OPEL, RENAULT, HYUNDAI, HONDA, FIAT, AUDI, BMW, MERCEDES, MAZDA, VOLVO, SAAB, VW,RENAULT MEGANE, RENAULT LAGUNA, HYUNDAI MATRIX, MAZDAГазов инжекцион на OPEL, RENAULT, HYUNDAI, HONDA, FIAT, AUDI, BMW, MERCEDES, MAZDA, VOLVO, SAAB, VW,RENAULT MEGANE, RENAULT LAGUNA, HYUNDAI MATRIX, MAZDA
Нагоре