БГдиагностика - ВИДОВЕ ГАЗОВИ ГОРИВА ЗА АВТОМОБИЛИ И ТЯХНОТО ИЗГАРЯНЕ

ТЕОРИЯ И ПРЕПОРЪКИ.

Има два вида газово гориво, което може да бъде използвано за превозни средства: Автомобилна ГАЗ (пропан-бутан) и метан. Двата газа не могат да се смесват. За да се предотврати неправилно зареждане с гориво, пълненещите помпи за двата газа са оборудвани с различни накрайници. Изгарянето на тези газове произвежда повече топлина, отколкото при бензина - температурата на изпускателният клапан, например, е приблизително. 800 ° C при работа бензин и прибл. 1000 ° С при работа на газ. По-високата температура води до по-високи напрежения на запалителни свещи и клапаните.
Сгъстеният природен газ се състои на 80 до 99 процента от метан (CH4). Това е страничен продукт при обработката на нефта, обаче също така се произвежда и отделно. 1 кг природен газ съответства на прибл. на 1,4 л. бензин по калоричност. Той е 130 октана и се съхранява при прибл. 200 бара (той остава в газообразно състояние, дори в компресирано състояние).
Втечненият нефтен газ е пропан бутанна смес, страничен продукт при преработката на суров нефт. 1 л. газ съответства на 1 л бензин. Той е 115 октана и се съхранява при прибл. 8 бара (втечнява се при високо налягане). Той не е вреден за околната среда, както и финансово изгоден като приблизително разходите за газ, са само на половина от тези за бензин. Пропана и бутана имат различни характеристики: Според DIN EN 589, горивото LPG (ГАЗ) трябва да може да генерира при всякакви климатични условия минимум 1,5 бара налягане от изпаренията му. За да изпълни това изискване, процентът на пропан като "източник на налягане" трябва да бъде намален през летния сезон от април до септември, и трябва да се увеличи през зимния сезон от октомври до март. Съотношението на смесване трябва да бъде 40:60 пропан / бутан през лятото и 60:40 пропан / бутан през зимата.
PROPAN - C3H8 - ТЕМПЕРАТУРА НА ЗАПАЛВАНЕ 470 ГРАДУСА ПО ЦЕЛЗИЙ.
BUTANE - C4H10 - ТЕМПЕРАТУРА НА ЗАПАЛВАНЕ 465 ГРАДУСА ПО ЦЕЛЗИЙ.
За сравнение обикновения бензин се запалва при около 300 градуса.
Съществуват два типа превозни средства на пазара:
* Моногоривни: Превозното средство се задвижва изключително чрез газ. Автомобил с бензинов резервоар по-малко от 15 литра (авариен резервоар).
* Двугоривни: Тези превозни средства могат да бъдат управлявани както с газ така и с бензин. Възможно е да се премине от газ на бензин (и обратното) по време на шофиране. Това увеличава пробега на превозното средство. За да се осигури равномерно качество на горивата, най-малко 150 km трябва да се кара непрекъснато на бензин на всеки 2000км - Това се налага тъй като бензина се разлага (утаява) с времето, а летливите му съставки чувствително намаляват при отделянето им през отдушника на резервоара във всмукателният колектор, което от своя страна влошава рязко запалителните му свойства.

Производителите на газови системи например (Landi, Tartarini, BRC, Vialle, Zavoli, Teflex, Prins, Fobos и др.) обикновено не предоставя никаква обвързваща информация за избор на запалителната свещ, тъй като те не знаят при какви двигатели те са монтирани.
Следва да се отбележи, че за да се осигури, гладка и безпроблемна работа на газ и метан от решаващо значение е ИЗБОРА НА КОРЕКТНО ТОПЛИННО ЧИСЛО на запалителните свещи!
Температурата на горене при LPG е с прибл. 200 ° С по-висока, отколкото при работа бензин. Освен това, горивото LPG се предлага с различни съотношения в зависимост от сезона на годината. Променя се съответно изискването за количеството въздух: Зимната газ изисква по-малко въздух за горене. Следователно, стойността на кислорода се повишава, което води до по-бедна смес и температурите на отработените газове се увеличават. Резултатът: двигателя прегрява и изгаря електродите на запалителната свещ и изпускателните клапани. Затова препоръчваме използването на запалителни свещи с температурно число с една стойност по-ниско от това на оригинално вградената свещ. Настройте разстоянието между електродите на свеща между 0.75 mm, и 0.8 mm ако е възможно. Опитът ни показва, че това осигурява най-добра температура на искрата при работа на газ. Ако е възможно използвайте свещи с един електрод при тях сместа се запалва по-стабилно и температурата на запалителната искра е по-висока.

Друг не по-малко важен параметър на газовите горива, е тяхното ПО-БАВНО ГОРЕНЕ в сравнение с бензина при ниски до средни обороти на двигателя, това е особено осезателно при работа с метан. За да се коригира този проблем се използват така наречените АВАНС ПРОЦЕСОРИ.

Аванс процесорза какво служи и как да изберем правилният? ЛИНК

Автор: БГдиагностика - София.

 
Нагоре